Matlagning

Vegomys del II – Marinerad vegofilé

 

Nu är det måndag igen och ni som läste förra veckan vet ju att det betyder ännu en del i min Vegomys-serie! Den här veckan bjuder jag på en rätt som jag tror många köttälskare inte skulle klara sig utan – nämligen klassikern ‘kött & potatis’. Det är ju egentligen en kombination av två saker som tillsammans bildar en rätt, och variationsmöjligheten är enorm. Men tack vare Anamma’s vegofiléer så är det inga konstigheter att slänga ihop en marinerad ”köttbit” med hasselbackspotatis, rödvinssky och bearnaisesås!

Filéerna finns att köpa frysta i vissa större matbutiker, jag vet att Coop Forum säljer just Anamma’s filéer men jag vet inte om jag sett dom någon annanstans. Ett paket på 260 gram kostar 27 kr/st och räcker till lite drygt två personer, det är alltså BETYDLIGT billigare än att köpa kött – vare sig det är färskt eller inte. Konsistensen är mest likt nötkött om ni frågar mig och marinerar man dom blir känslan väldigt lik, jag tror även att dom funkar alldeles utmärkt att grilla i sommar.

TILL FILÉERNA BEHÖVER DU:
– Ett paket Vegofilé från Anamma á 260 g (tinade)
– 2 msk olivolja
– 0,5 dl barbequesås
– En vitlöksklyfta
– 0,5 msk soja
– Salt & peppar

Marinera filé-bitarna och låt stå i ca en timme. Stek sedan filéerna på hög värme i ungefär 5 minuter per sida strax innan servering. 

TILL HASSELBACKSPOTATISEN BEHÖVER DU (2 PORT): 
– Ca 6 st (beroende på storlek) fasta potatisar
– 50 g smör
– 0,5 – 1 dl ströbröd
– Salt

Hasselbackspotatis kräver lite fix & trix, men resultatet är väl värt det!
1. Skala potatisen och skär djupa snitt i dom med en kniv, var dock noga med att inte skära igenom potatisen helt. 

2. Pensla med smör och sätt in på 225 grader i ca 20 minuter.
3. Ta ut potatisarna, pensla på mer smör och strö på ströbrödet & salt. Ställ sedan in i 20-30 minuter till.
4. (Eventuellt) Höj värmen till 250 grader sista tio minuterna för att få till den där knapriga ytan.

TILL RÖDVINSSKYN BEHÖVER DU:
– 3 dl rödvin
– 3 dl vatten
– 1 morot, skuren i mindre bitar
– Färsk timjan, ca 4 kvistar
– 1 msk honung
– 0,5 msk fond, jag använde schalottenlök
– Salt & peppar

Det här är en supersnabb variant på rödvinssky, man kan ju annars koka den i flera timmar. Den här gjorde jag på ca 15 minuter och sen fick den stå och dra till sig tills potatisen var klar. 
1. Koka upp vatten, vin, morotsbitarna och timjanskvistarna. Låt koka i ca 10 minuter. 
2. Ta upp moroten och timjanskvistarna, ha sedan i honung, fond och salt & peppar. 
3. Låt koka upp igen och sänk sedan värmen, låt puttra på låg värme tills resten av maten är klar!

3 svar till “Vegomys del II – Marinerad vegofilé

  1. Julia skriver:

    Hej Mathilda!
    Jag försöker verkligen bli vegetarian och äter vegetariskt i skolan. Men hemma funkar det inte, delvis för att mina föräldrar vägrar köpa substutient då de anser att det bara innehåller massa kemikalier och är dåligt för miljön…Har du några bra argument jag kan säga till dem för att övertala om att det är mer miljövänligt att vara vegetarian? Och har du tips på vegetarisk mat som inte innehåller substutient?
    Tack för en grym blogg!
    Kram

    1. Anonym skriver:

      Oj vad bra recept! Ser verkligen otroligt gott ut, ska prova i helgen. 🙂

  2. Anonym skriver:

    HAHAHAHA, jag dör åt din historia när du satt och grät på gatan hahahaha, världens sötaste man, han som stannade iallafall <333 skrattar högt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

<<<<<<< HEAD ======= >>>>>>> 7b8e8c7dcb6c569b000584cc581f6e5d33ae9fdd