Bakning

Julbakning: Saffranskaka med toscatäcke

Jag kunde inte hålla mig, häromdagen gjorde jag mitt första julbak för i år. Oops! Men jag fick en idé om hur gott det hade varit med ett knäckigt toscatäcke ovanpå en saftig och söt saffranskaka, därför passade jag på att testa kombon. Och herreguuuud säger jag bara! En ny klassiker till julfikat är född, den var så god. Ni måste testa den här!

DU BEHÖVER:
Till kakan:
– 3 st ägg
– 3,75 dl socker
– 250 g smör
– 1 paket saffran (0,5 g)
– 1,75 dl mjölk
– 5 dl vetemjöl
– 2,5 tsk bakpulver
– Ströbröd & smör till formen

Till toscatäcket:
– 100 g smör
– 1 dl socker
– 2 msk mjölk
– 2 msk vetemjöl
– 100 g mandelflarn

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och ägg riktigt fluffigt och vitt, det här tar ungefär 5 minuter.

2. Smält smöret och blanda ner mjölk och saffran, rör om.

3. Vänd ner vetemjöl och bakpulver i äggsmeten, använd en slickepott så inte det fluffiga försvinner.

4. Blanda ner smörblandningen, lite i taget. Fortsätt använda slickepotten för att vända runt smeten.

5. Smöra och bröa formen och ställ in i den nedre delen av ugnen i 25 minuter.

6. Toscatäcket: När det är ungefär 7 minuter kvar av de 25 minutrarna i ugnen kan du börja göra toscan. Ha ner ingredienserna i en kastrull och låt koka upp.

7. Fördela toscan ovanpå kakan och ställ in i ugnen i ytterligare 15 minuter, den här gången i mittendelen av ugnen. Servera som den är eller med en klick grädde!

10 svar till “Julbakning: Saffranskaka med toscatäcke

  1. Anna skriver:

    Vilken vacker kaka! Och den låter supergod! Vore kul om du kunde göra något liknande (eller något annat juligt) och veganskt 🙂

  2. Anna skriver:

    Vad god och vacker kakan ser ut! Vore kul om du kunde göra något liknande (eller annat liknande juligt) och veganskt 🙂

  3. Johanna skriver:

    Wow låter riktigt smarrigt!! På punkt 5 menar du att man ska smöra och bröa formen sen ner med smeten i formen sen in i ugnen i 25 min? 🙂

  4. Ida skriver:

    Ojoj gooottt!

  5. Anna skriver:

    Vad fin och god kakan ser ut! Vore kul om du kunde göra något liknande (eller annat juligt) veganskt alternativ 😀

  6. Anonym skriver:

    Den beheöver vara inne betydligt längre än 25 minuter. Toskan bara sjönk ner i kakan för mig, tråkigt!

    1. Kände du dig för innan du hällde på toscan, hade kakan någon yta eller var den fortfarande rinnig/kladdig? Efter 25 minuter i min ugn var det lagom att hälla på toscan och för mig sjönk den inte igenom, men det där kan ju skilja sig från ugn till ugn! Då vet du helt enkelt om att du får lägga till 5 minuter nästa gång du gör den kakan. 🙂

  7. Linnea skriver:

    Bakade denna idag och WOW vad god den blev!! Tack för superbra recept 👏🏼😃

    1. Vad kul att höra!! 😀 Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

<<<<<<< HEAD ======= >>>>>>> 7b8e8c7dcb6c569b000584cc581f6e5d33ae9fdd